Risotto z kurkami
Co potrzebujemy?
- 200 gramów kurek
- 3/4 szklanki ryżu białego (około 120 gramów)
- 3 szklanki bulionu
- 1 sztuka cebuli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka natki pietruszki
- 3 łyżki ser grana padano
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Sezon na kurki trzeba wykorzystać, na ile się da ;) dziś kolejna propozycja, tym razem na fajne, kremowe risotto. Sycące i supersmaczne!
Do dzieła!
Masło (1 łyżka) rozpuść w garnku. Wrzuć na nie dobrze umyte i ewentualnie podzielone na mniejsze części kurki (200 gramów). Smaż 5-7 minut, aż woda, którą puściły grzyby, odparuje.
Cebulę (1 sztuka) pokrój w drobną kostkę i dorzuć do kurek. Całość smaż krótko, aż cebula zmięknie.
Do garnka dosyp ryż (3/4 szklanki). Wszystko dobrze wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Podsmaż krótko (około minutę).
Całość zalej bulionem - na początek 1 szklanką. Gdy ryż wchłonie płyn, dolej kolejną szklankę. I po kilku minutach kolejną (w sumie 3 szklanki bulionu). Proces gotowania ryżu zajmie około 20-25 minut. Pamiętaj, by miesząc risotto od czasu do czasu, by nie przykleiło się do dna garnka.
Gotowe risotto posyp posiekaną pietruszką i startym serem grana padano. Smacznego :)