ze smakiem
15 min
3 osoby
126 kcal / 1 porcja
5

Krem kurkowy

Co potrzebujemy?

  • 300 gramów kurek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól
Tosty (+171 kcal/porcję):
  • 3 kromki chleba (u mnie razowy)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich suszonych
  • sól

Kiedyś jadłam przepyszny krem kurkowy. Był mocno grzybowy, bardzo aromatyczny, a przy tym aksamitny i świetnie doprawiony. W tym roku postanowiłam, że odtworzę ten smak. No i muszę przyznać, że mi się udało! 

Zupa dla amatorów kurkowych doznań. Myślę, że każdy, kto kocha te grzyby, będzie zadowolony :) 

Do dzieła!

Kurki (300 gramów) dobrze umyj i smaż na maśle (2 łyżki) około 7-8 minut, aż puszczą soki i lekko zmiękną.

1

Grzyby dopraw solą i gałką muszkatołową (1 łyżeczka). Zalej je bulionem (2 szklanki) i gotuj jeszcze 5 minut.

2

W kubeczku wymieszaj śmietanę (2 łyżki) z odrobiną wywaru. Całość wlej do garnka i chwilę pozostaw na ogniu. Dopraw do smaku.

3

Oliwę z oliwek (3 łyżki) wymieszaj z ziołami (po 1 łyżeczce), solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem (1 ząbek). Taką mieszanką wysmaruj chleb (3 kromki). Zgrilluj go na suchej patelni, aż się zarumieni.

4

A może masz ochotę na inny krem? Zajrzyj do przepisu na dyniowy krem z pomidorami, pikantny krem pomidorowy z mango lub krem z pieczonego kalafiora :)