ze smakiem
25 min
3 osoby
474 kcal / 1 porcja
5

Schab w szynce parmeńskiej z kurkami

Co potrzebujemy?

Mięso:
  • 3 plastry schabu wieprzowego
  • 3 plastry szynki parmeńskiej (można też użyć boczek)
  • sól, pieprz, zioła toskańskie
Sos:
  • 300 gramów kurek
  • 1 sztuka cebuli szalotki
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka wody
  • sól, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
  • 4 sztuki ziemniaka

To danie to niezwykle aromatyczna propozycja. Kurki świetnie podkreślają wyrazisty smak szynki parmeńskiej i genialnie uzupełniają walory kruchego schabu (który równie dobrze możesz zastąpić piersią z kurczaka). 

Do dzieła!

  1. Schab (3 plastry) dopraw solą, pieprzem i ziołami toskańskimi. Każdy kawałek owiń plasterkiem szynki parmeńskiej. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku, przez 30 minut.
1

Kurki (300 gramów) dobrze umyj i podziel na mniejsze kawałki. Wrzuć je na rozgrzane masło (1 łyżka) i smaż 10 minut, aż puszczą soki.

2

Do grzybów dorzuć cebulę pokrojoną w kostkę (1 sztuka). Dopraw solą i gałką muszkatołową. Smaż jeszcze chwilę, aż cebula zmięknie (około 5 minut).

3

Grzyby zalej wodą (1 szklanka) i pozostaw na ogniu na 10 minut. Po tym czasie dorzuć mocno schłodzone masło (2 łyżki) i gotuj jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

4

Upieczone mięso podawaj z gotowym sosem kurkowym i ugotowanymi ziemniakami. Smacznego! :)

5