ze smakiem
40 min
2 osoby
530 kcal / 1 porcja
5

Polędwiczka w sosie z kurek i suszonych pomidorów

Co potrzebujemy?

  • około 300 g polędwiczki wieprzowej
  • 0,5 sztuki czerwonej cebuli
  • 200 g kurek
  • około 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki masła (zimnego)
  • 4 łyżeczki lubczyk suszonego
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 woreczek ryżu

Ten przepis spontanicznie przyrządziłam na obiad w miniony weekend, nie licząc na spektakularne efekty, a jedynie na zaspokojenie wilczego głodu ;) ale po pierwszych kęsach byłam pewna, że nie ostatni raz gości to danie na naszych talerzach :)

Kurki z suszonymi pomidorami wypadły świetnie! Do tego krucha polędwiczka oraz solidna porcja ryżu i każdy będzie zachwycony.

Po raz kolejny moje ulubione grzyby zdały egzamin i pokazały, że wiele im do smaczności nie potrzeba :)

Do dzieła!

Polędwiczkę (około 300 g) oczyść z błon i pokrój na małe i cienkie porcje. Jeśli będą za grube, pomóż sobie tłuczkiem do mięsa :) dopraw je solą, pieprzem oraz lubczykiem (2 łyżeczki). Każdy kawałek smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron przez kilka minut. Gdy będą gotowe, ściągnij je z patelni.

1

Na to samo naczynie wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę (0,5 sztuki). Gdy się zeszkli, dodaj oczyszczone wcześniej i podzielone na mniejsze kawałki kurki (około 200 g). Wszystko smaż kilka minut, a następnie dodaj pokrojone suszone pomidory (około 150 g). Całość dopraw solą, pieprzem i lubczykiem (2 łyżeczki). Pozostaw na ogniu przez około 10 minut.

2

Gdy wszystko na patelni zmięknie, dolej wodę (0,5 szklanki). Poczekaj aż całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i dorzuć zimne masło (3 łyżki). Mieszaj sos od czasu do czasu, pozwalając mu się zredukować i zgęstnieć. Jeśli chcesz, możesz go zagęścić łyżką mąki.

3

Gdy sos będzie już odpowiedniej konsystencji, dorzuć do niego uprzednio usmażone mięso. Podawaj z ugotowanym ryżem.

4