Makaron w kremowym sosie z kurkami
Co potrzebujemy?
- 200 gramów kurek
- 0,5 puszki mleka kokosowego
- 240 gramów makaronu
- 1 sztuka cebuli szalotki
- 1 garść pietruszki
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (lub masła)
Myślę, że zgodzicie się ze mną, że kurki najlepiej smakują w towarzystwie kremowej śmietanki ;) dziś postanowiłam zrobić równie aksamitny, aromatyczny sos, tyle że bez jej użycia! Wyszło naprawdę satysfakcjonująco :)
Do dzieła!
Makaron (240 gramów) ugotuj al dente.
Kurki (200 gramów) porządnie umyj i wrzuć na rozgrzany tłuszcz (1 łyżeczka). Smaż je około 8-10 minut. Grzyby puszczą sporo wody, więc potrzebują czasu, by odparowała.
Cebulę (1 sztuka) pokrój w drobną kostkę i dorzuć do kurek. Całość wymieszaj i podsmaż 3-4 minuty, aż szalotka zmięknie.
Dolej mleczko kokosowe (0,5 puszki) i dopraw solą oraz gałką muszkatołową. Wymieszaj i pozostaw na ogniu jeszcze 5-7 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Ugotowany makaron zalej sosem. Wymieszaj. Pietruszkę (garść) posiekaj. Posyp nią gotowe danie. Smacznego :)
Innych przepisów z wykorzystaniem kurek szukaj tutaj: polędwiczka w sosie z kurek i suszonych pomidorów, placki ziemniaczane z kurkowym sosem, schab w szynce parmeńskiej z kurkami, krem kurkowy.