15 min
3 osoby
370 kcal / 1 porcja
5
Kurczak w kremowym sosie ze szparagami
Co potrzebujemy?
- 2 piersi z kurczaka
- 12 sztuk szparagów zielonych
- 1 sztuka cebuli
- 1 opakowanie śmietanki 36% (200 gramów)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- ugotowany ryż
Sos ze szparagami na bazie śmietany - prosty, szybki, ale jakże smaczny obiad :) na wiosenne popołudnia idealny.
Do dzieła!
Piersi z kurczaka (2 sztuki) pokrój na dość cienkie kawałki. Dopraw solą. Rozgrzej olej (1 łyżka) i smaż na nim mięso z obu stron, aż lekko się zarumieni.
1
Szparagi (12 sztuk) pokrój na małe kawałki. Wrzuć na rozgrzane masło (1 łyżka) i smaż chwilę, aż zmiękną.
2
Cebulę (1 sztuka) pokrój w drobną kostkę. Dorzuć do podsmażonych szparagów i pozostaw na ogniu chwilę, aż cebulka się zeszkli. Całość wrzuć do usmażonego mięsa.
3
Wszystko zalej śmietanką (1 opakowanie). Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj i pozostaw na ogniu jeszcze 3-4 minuty. Podawaj z ugotowanym ryżem.
4