ze smakiem
20 min
2 osoby
205 kcal / 1 porcja
5

Krem szparagowy z mleczkiem kokosowym

Co potrzebujemy?

  • 12 sztuk szparagów zielonych
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • 1 kromka chleba tostowego
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka oregano suszonego

Kremy to zupy, które mają to do siebie, że przygotowuje się je niezwykle szybko, a do tego wysiłek włożony w ich przyrządzenie jest naprawdę znikomy.

Ten z zielonych szparagów jest bardzo delikatny i nie przytłacza naszych kubków smakowych. Fajnie dodać do niego coś chrupiącego - grzanki z chleba tostowego były strzałem w dziesiątkę :) 

Do dzieła!

Szparagom (12 sztuk) odetnij twardą końcówkę. Pokrój je na małe kawałki i wrzuć do garnka na rozgrzane masło (2 łyżki). Podsmaż chwilę, mieszając.

1

Lekko podsmażone szparagi dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalej je wodą (2 szklanki) i gotuj przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną (im mniejsze kawałki, tym szybciej to nastąpi).

2

Gdy szparagi będą już miękkie, zblenduj całość. Dodaj mleko kokosowe (3 łyżki) i, jeśli jest taka potrzeba, dodatkowo dopraw. Wymieszaj.

3

Kromkę chleba tostowego pokrój w kostkę. Na patelni roztop masło (1 łyżka), dodaj do niego oregano (1 łyżeczka) i wrzuć pieczywo. Smaż chwilę, aż się zarumieni. Wrzuć je do zupy.

4