ze smakiem
10 min
4 osoby
97 kcal / 1 porcja
5

Grillowane szparagi w boczku

Co potrzebujemy?

  • 8 szparagów zielonych
  • 8 plastrów boczku wędzonego
  • 1 łyżka tartego sera mozzarella (ewentualnie)
Sos:
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek
  • odrobina soku z limonki
  • sól, pieprz

Sezon grillowy trwa w najlepsze, więc przychodzę do Was z szybkim pomysłem na smaczną przekąskę. Testowałam ją już kilkukrotnie i zawsze świetnie się sprawdza - nawet w gronie tych, którzy nie szaleją za szparagami.

Przygotowanie tej przystawki zajmie Ci dosłownie chwilę. Całość jest chrupiąca i aromatyczna, a dressing z musztardy francuskiej podkręca smak szparagów i fajnie współgra ze zgrillowanym boczkiem.

Do dzieła!

Szparagi umyj i odetnij twarde końcówki. Plasterkiem wędzonego boczku owijaj każdy szparag. Grilluj przez około 20 minut na każdej stronie, aż boczek się wytopi i zarumieni.

Możesz też przygotować je w piekarniku, będą równie smaczne :)

1

W miseczce przygotuj sos. Połącz musztardę (1 łyżka) z miodem (1 łyżeczka) i oliwą z oliwek (0,5 łyżeczki). Dobrze wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki.

Całość możesz podać z tartym serem mozzarella.

2