ze smakiem
20 min
3 osoby
287 kcal / 1 porcja
5

Risotto ze szparagami i kurczakiem

Co potrzebujemy?

  • 1 szklanka ryżu białego
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 0,5 szklanki wina białego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 6 sztuk szparagów zielonych
  • 0,5 sztuki cebuli
  • 3 łyżki masła
  • tłuszcz do smażenia mięsa
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • sól

Gdy sezon trwa, korzystam ze szparagów jak tylko mogę :) najbardziej lubię te zielone - można je wkomponować w naprawdę wiele dań, a i jako ich podstawa spisują się świetnie.

Risotto to obiad, który często podaję, gdy czas na czyszczenie lodówki - można do niego dorzucić i pomidory, i grzyby, i co tylko dusza zapragnie ;) wiosną więc postanowiłam połączyć je ze szparagami. 

Do dzieła!

Cebulę (0,5 sztuki) zeszklij na maśle (1 łyżka). Dorzuć ryż (1 szklanka), zamieszaj i podsmaż chwilę (około minutę), mieszając. Po tym czasie zalej wszystko winem (0,5 szklanki). Pozostaw na ogniu.

1

Gdy ryż wchłonie wino, dolewaj bulion (2,5 szklanki), ale partiami, po pół szklanki za każdym razem, gdy ryż już pochłonie płyn. W sumie zajmie to około 20 minut. Pamiętaj, by mieszać danie, bo może przyklejać się do spodu garnka.

2

Kurczaka (1 pierś) pokrój na kawałki. Dopraw solą i papryką słodką (1 łyżeczka). Smaż na rozgrzanym oleju, aż mięso lekko się zarumieni.

3

Szparagom (6 sztuk) odetnij twarde końcówki. Resztę pokrój na nieduże kawałki (długości około 1 centymetra). Wrzuć je na rozgrzane masło i podsmaż, aż się zarumienią.

4

Do gotowego risotto wrzuć mięso oraz szparagi. Wymieszaj. Smacznego :)

5

Inne moje przepisy z wykorzystaniem szparagów znajdziesz tu, tu, tu i tu