Tradycyjne naleśniki z serkiem mascarpone i truskawkami
Co potrzebujemy?
Naleśniki (6 sztuk):
- 1 jajko
- 3 szklanki mleka
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- olej do smażenia
Serek:
- 250 gramów serka mascarpone
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka cukru pudru
- 10 sztuk truskawek świeżych
Dodatkowo:
- garść truskawek mrożonych
W moim domu naleśniki na śniadanie to niemalże codzienność ;) najczęściej podaję mniejsze placuszki w różnych odsłonach, jak na przykład te tutaj czy tutaj, ale takie tradycyjne, puszyste i sycące także goszczą na naszym stole.
Dziś połączenie idealne - mascarpone i truskawki. Któż go nie próbował i nie zakochał się od pierwszego widelca?! ;)
Do dzieła!
Jajko dobrze roztrzep z cukrem (2 łyżki) i mlekiem (3 szklanki). Dodaj mąkę (2,5 szklanki). Wymieszaj, tak by nie było grudek. Ciasto na naleśniki gotowe :) wylewaj je na rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron, aż się zarumienią.
Serek (250 gramów) połącz z mlekiem (1 łyżka). Dodaj cukier puder (1 łyżka) i wymieszaj. Dorzuć pokrojone na kawałki truskawki (10 sztuk), ponownie delikatnie wymieszaj.
Mrożone truskawki (garść) przełóż do garnuszka i postaw na niedużym ogniu, na około 7-10 minut (aż owoce się rozmrożą i puszczą sok).
Usmażone naleśniki wysmaruj gotowym serkiem, zawiń i polej sosem truskawkowym. Smacznego :)