ze smakiem
20 min
2 osoby
586 kcal / 1 porcja
5

Owsiane śniadanie

Co potrzebujemy?

Placki (6 sztuk):
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • olej kokosowy lub inny tłuszcz do smażenia
Serek:
  • 3 czubate łyżki białego serka homogenizowanego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
Polewa:
  • 0,5 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • ewentualnie 2 łyżki śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
  • ulubione owoce

W weekendy, gdy poranne posiłki przygotowuję nie tylko dla siebie, ale również dla męża, kieruję się zasadą "śniadanie zjedz jak król" - zawsze stawiam na coś ciepłego i sycącego. Najczęściej wybieram posiłki na słodko - lubię przyjemnie zacząć dzień ;-) naleśnikowych kombinacji w moim wykonaniu nie ma końca, mogłabym je jeść codziennie! Są świetną alternatywą dla tradycyjnych słodkości.

Ale niekiedy dopadają mnie wyrzuty sumienia i główkuję, co by tu zmienić, co by tu dodać zdrowego, by mieć wytłumaczenie, że znów objadam się słodkimi plackami. I tak wpadłam na pomysł, by przygotować owsianą wersję mojego ulubionego śniadania.

Jak wiadomo, płatki owsiane to bogactwo witamin i źródło błonnika. Warto, by spożywali je nie tylko ci będący na diecie (mają stosunkową niską kaloryczność), ale wszyscy, bowiem zawierają cenne kwasy tłuszczowe, których nasz organizm sam nie produkuje. Podawane na wodzie może nie należą do moich ulubionych dań, ale zdecydowanie można wykorzystać je na wiele innych, smaczniejszych sposobów. Oto jeden z nich.

Do dzieła!

W misce połącz płatki owsiane (1 szklanka) z żurawiną (4 łyżki) i rozdrobnionymi orzechami (2 łyżki). Dodaj do nich miód (1 łyżka) i wymieszaj.

1

W naczyniu roztrzep jajko (1 sztuka) z mlekiem (0,5 szklanki), mąką (3 łyżki) oraz szczyptą soli i całość połącz z wcześniej przygotowanymi płatkami. Wszystko dobrze wymieszaj.

2

Na rozgrzanej patelni rozpuść olej kokosowy (lub inny tłuszcz) i łyżką przekładaj gotowe ciasto, formując nieduże kształty. Placki smaż z obu stron aż do zarumienienia (ok. 7 min).

3

Przygotowanie dodatków jest równie proste, możesz się tym zająć w międzyczasie, gdy placki dochodzą do siebie na patelni. Do serka (3 czubate łyżki) dodaj cukier puder (2 łyżki), cukier waniliowy (1 łyżka), sok z pomarańczy (2 łyżki) i wymieszaj. Przyszykuj też swoje ulubione owoce; my wybraliśmy kontrastujące ze sobą smaki - słodką gruszkę oraz kwaskową czerwoną porzeczkę. Na koniec polewa czekoladowa przygotowana w kąpieli wodnej (plus 137 kcal ;)) - do miski wrzuć kostki czekolady, naczynie postaw na większy garnek z wrzącą wodą. Nie zapomnij mieszać! Gdy całość się rozpuści, zdejmij garnek z ognia, polewa gotowa! Jeśli lubisz nieco rzadszą konsystencję, na koniec dodaj dwie łyżki kremówki.

4

Tak usmażone owsiane naleśniki możesz podawać na wiele sposób. Dobrze smakują solo (to dla tych szczególnie dbających o linię ;)), ale równie smacznie komponują się z wszelkimi dodatkami - owocami sezonowymi, kwaśną śmietaną lub po prostu oprószone cukrem pudrem. Wariacji na ich temat nie ma końca - ogranicza Cię jedynie wyobraźnia ;) to co? Do dzieła!