Schab w kremowym sosie kurkowym z dyniowym puree
Co potrzebujemy?
Puree z dyni:
- 0,5 sztuki dyni średniej wielkości (460 gramów)
- 2 sztuki ziemniaka
- 1 łyżka masła
Schab:
- 3 plastry schabu
- 160 gramów kurek
- 200 gramów kremówki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Lubię kurki w różnych konfiguracjach, ale w połączeniu ze śmietanką smakują mi najbardziej!
Dziś taki kremowy sos przygotowałam ze schabem (niekiedy wymieniam go na kurczaka) i podałam z purre dyniowym. Powstał iście sezonowy obiad :D
Do dzieła!
Dynię (0,5 sztuki) oczyść z pestek i pokrój na kilka części. Wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz przez 25 minut.
Ziemniaki (2 sztuki) obierz ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie.
Kurki (160 gramów) dobrze umyj i smaż na maśle (1 łyżka) około 10 minut, aż woda, którą puszczą, nieco odparuje.
Schab (3 plastry) oprósz solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzej olej (1 łyżka) i smaż na nim mięso, około 3 minuty każdą stronę. Niech się lekko zarumieni.
Do mięsa dorzuć usmażone kurki i wszystko zalej śmietanką (200 gramów). Dopraw solą i gałką muszkatołową (1 łyżeczka). Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
Gdy dynia będzie gotowa i nieco przestygnie, obierz ją ze skórki, a następnie zgnieć tłuczkiem razem z ugotowanymi ziemniakami i masłem (1 łyżka), robiąc puree. Podawaj z gotowym schabem i sosem kurkowym :)
Inne dania z kurkami: krem kurkowy, schab w szynce parmeńskiej z kurkami.