Risotto ze szparagami i kurczakiem
Co potrzebujemy?
- 1 szklanka ryżu białego
- 2,5 szklanki bulionu warzywnego
- 0,5 szklanki wina białego
- 1 pierś z kurczaka
- 6 sztuk szparagów zielonych
- 0,5 sztuki cebuli
- 3 łyżki masła
- tłuszcz do smażenia mięsa
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- sól
Gdy sezon trwa, korzystam ze szparagów jak tylko mogę :) najbardziej lubię te zielone - można je wkomponować w naprawdę wiele dań, a i jako ich podstawa spisują się świetnie.
Risotto to obiad, który często podaję, gdy czas na czyszczenie lodówki - można do niego dorzucić i pomidory, i grzyby, i co tylko dusza zapragnie ;) wiosną więc postanowiłam połączyć je ze szparagami.
Do dzieła!
Cebulę (0,5 sztuki) zeszklij na maśle (1 łyżka). Dorzuć ryż (1 szklanka), zamieszaj i podsmaż chwilę (około minutę), mieszając. Po tym czasie zalej wszystko winem (0,5 szklanki). Pozostaw na ogniu.
Gdy ryż wchłonie wino, dolewaj bulion (2,5 szklanki), ale partiami, po pół szklanki za każdym razem, gdy ryż już pochłonie płyn. W sumie zajmie to około 20 minut. Pamiętaj, by mieszać danie, bo może przyklejać się do spodu garnka.
Kurczaka (1 pierś) pokrój na kawałki. Dopraw solą i papryką słodką (1 łyżeczka). Smaż na rozgrzanym oleju, aż mięso lekko się zarumieni.
Szparagom (6 sztuk) odetnij twarde końcówki. Resztę pokrój na nieduże kawałki (długości około 1 centymetra). Wrzuć je na rozgrzane masło i podsmaż, aż się zarumienią.
Do gotowego risotto wrzuć mięso oraz szparagi. Wymieszaj. Smacznego :)