Kremowa zupa z mleczkiem kokosowym i makaronem ryżowym
Co potrzebujemy?
Zupa:
- 1 sztuka marchewki
- 0,5 sztuki cukinii
- 100 gramów fasolki zielonej
- 1 sztuka cebuli
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki wody
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- sól, gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Krewetki:
- 100 gramów krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól
Dodatkowo:
- 100 gramów makaronu ryżowego
Ten sezon w moim domu minął jakoś wyjątkowo bez dużej ilości zup, choć zawsze jesienią i zimą mam na nie większą chęć. Najczęściej stawiam na sycące kremy lub tradycyjny, rozgrzewający rosół. Czasem jednak spróbuję czegoś innego i w minionych miesiącach właśnie ten przepis gościł na moim stole najczęściej, jeśli chodzi o zupy.
Jest to propozycja treściwa, którą śmiało się najemy :D dzięki mleczku kokosowemu całość jest bardzo aksamitna, lekko słodka, więc jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj papryczkę chilli, będzie świetnie tu pasować.
Do dzieła!
Cebulę (1 sztuka) pokrój w cienkie piórka i zeszklij na maśle (1 łyżka).
Marchewkę (1 sztuka) obierz ze skórki i za pomocą obieraczki zrób z niej tagliatelle (lub po prostu pokrój w bardzo cienkie plastry). Dorzuć do cebuli i podsmaż około 4-5 minut.
Do smażących się warzyw dodaj fasolkę (100 gramów), wymieszaj.
Cukinię (0,5 sztuki) również obierz ze skórki i - tak jak marchewkę - przygotuj jak tagliatelle. Dorzuć do warzyw i smaż jeszcze 3-4 minuty. Wszystko dopraw curry i papryką (po 1 łyżeczce) oraz solą i gałką muszkatołową. Dolej sok z cytryny (1 łyżeczka).
Dolej wodę (0,5 szklanki) i wszystko duś przez 3-4 minuty. Całość zalej mlekiem kokosowym (1 puszka), zagotuj i zostaw na małym ogniu na około 10 minut.
Czosnek (2 ząbki) pokrój w drobną kostkę i krótko podsmaż na maśle. Dodaj krewetki (100 gramów) i smaż 5-7 minut, do zarumienienia.
Zupę podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym i podsmażonymi krewetkami. Smacznego :)
Przepisy na inne zupy znajdziesz na przykładu tutaj: orientalny rosół z krewetkami, pikantny krem pomidorowy z mango, zupa cebulowa na białym winie.