ze smakiem
20 min
3 osoby
195 kcal / 1 porcja
5

Pikantny krem pomidorowy z mango

Co potrzebujemy?

  • 1 puszka pomidorów
  • 0,5 sztuki mango
  • 0,5 sztuki cebuli
  • 2 sztuki papryczki chilli
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 7 listków bazylii świeżej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 0,5 szklanki makaronu
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Nie sądziłam, że pomidory z mango będą tworzyć tak udaną parę! To połączenie niesamowicie mi zasmakowało i myślę, że będę często po nie sięgać. 

Zupa ta będzie gratką dla wszystkich fanów pikantnych potraw. Dzięki papryczkom chilli mocno rozgrzewa nasze kubki smakowe ;) jeżeli wolisz łagodniejsze smaki, dodaj jedynie 0,5 sztuki papryczki. 

Do dzieła!

W garnku zeszklij na maśle (2 łyżki) pokrojoną w kostkę cebulę (0,5 sztuki). Dodaj posiekane papryczki chilli (2 sztuki).

1

Mango (0,5 sztuki) obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dorzuć do garnka i smaż chwilę.

2

Dodaj pomidory (1 puszka). Wszystko dopraw solą, pieprzem i cukrem. Pozostaw na ogniu jeszcze przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas.

3

Całość zalej bulionem (1,5 szklanki), wymieszaj i gotuj jeszcze około 10 minut. Po tym czasie zblenduj wszystko. Na końcu dodaj mleko kokosowe (1 łyżka) i posiekaną bazylię (7 listków). Podawaj z ugotowanym makaronem.

4

Masz ochotę na inną zupę? Zajrzyj po przepis na zupę z soczewicą lub krem z batatów.