ze smakiem
60 min
3 osoby
393 kcal / 1 porcja
5

Zupa cebulowa na białym winie

Co potrzebujemy?

  • 5 sztuk cebuli
  • 2 szklanki wina białego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa
Grzanki:
  • 3 kromki chleba tostowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
Dodatkowo:
  • garść sera tartego

Choć krojenie cebuli nie należy do moich ulubionych czynności, to raz na jakiś czas się jej podejmuję i nigdy nie żałuję ;) 

Zupa cebulowa świetnie sprawdza się jesienią i zima, bo rozgrzewa i umila te dłużące się popołudnia. Jest lekko słodka, a winny aromat nadaje jej charakteru. Chrupiące grzanki oraz ciągnący się ser to kropka nad "i", bez której dla mnie cebulowa nie istnieje :P

Do dzieła!

Cebule (5 sztuk) obierz z łupiny i pokrój w piórka. Smaż na maśle (2 łyżki) około 5-7 minut, aż się zarumienią.

1

Zalej je białym winem (2 szklanki) i pozostaw na małym ogniu do częściowego odparowania, na około 45 minut.

2

Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołowa. Wymieszaj.

3

Wszystko zalej bulionem warzywnym (3 szklanki) i gotuj jeszcze 10-15 minut.

4

Aby przygotować grzanki, oliwę z oliwek (3 łyżki) wymieszaj z solą i ziołami (1 łyżeczka). Wysmaruj nią chleb i zgrilluj z obu stron na patelni, aż pieczywo się zarumieni.

5

Zupę podawaj z grzankami i tartym serem (koniecznie!) Smacznego :)

6