Kokosowe puszyste placuszki z borówkami
Co potrzebujemy?
Placuszki (6 sztuk):
- 3/4 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 garści borówek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do smażenia
Polewa (+207 kcal/porcję):
- 0,5 tabliczki czekolady mlecznej
- 40 mililitrów śmietanki 30%
W swoim, wcale nie tak długim, życiu nasmażyłam się już tyle naleśników, że trudno to policzyć :D staram się je urozmaicać, przygotowywać z ekstra dodatkami, ulepszać i kombinować ze smakami. Nie ma nudy ;) często też staram się takie placuszki odchudzić, by bez wyrzutów sumienia można było brać dokładkę.
Dziś jednak przychodzę z przepisem na dość tradycyjne pankejki z borówkami i kokosowym twistem. Wyrastają, dzięki czemu są puszyste i lekkie jak chmurka. Borówki dodają nuty orzeźwienia, a polewa z mlecznej czekolady jest dodatkową osłodą.
Do dzieła!
Jajko (1 sztuka) dobrze roztrzep z cukrem (2 łyżki). Dolej mleko (0,5 szklanki).
Dodaj proszek do pieczenia (1 łyżeczka), wiórki kokosowe (3 łyżki) oraz mąkę (3/4 szklanki) i dobrze wymieszaj, tak by ciasto było jednolite, dość gęste.
Dodaj borówki (3 garści) i delikatnie wymieszaj.
Placuszki smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż się zarumienią.
Czekoladę mleczną (0,5 tabliczki) podziel na kostki. Wrzuć je do garnuszka i zalej śmietanką 30% (40 mililitrów). Postaw na małym ogniu i poczekaj, aż czekolada się rozpuści i polewa lekko zgęstnieje. Mieszaj często, by się nie przypaliło.
Usmażone placuszki polej gotową polewą. Podawaj ze świeżymi owocami.
Przepisy na inne naleśniki znajdziesz na przykład tu: placuszki dyniowo-jabłkowe, puszyste placuszki z serem ricotta, owocowe placuszki bez mąki.