ze smakiem
10 min
3 osoby
294 kcal / 1 porcja
5

Kokosowe puszyste placuszki z borówkami

Co potrzebujemy?

Placuszki (6 sztuk):
  • 3/4 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 garści borówek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smażenia
Polewa (+207 kcal/porcję):
  • 0,5 tabliczki czekolady mlecznej
  • 40 mililitrów śmietanki 30%

W swoim, wcale nie tak długim, życiu nasmażyłam się już tyle naleśników, że trudno to policzyć :D staram się je urozmaicać, przygotowywać z ekstra dodatkami, ulepszać i kombinować ze smakami. Nie ma nudy ;) często też staram się takie placuszki odchudzić, by bez wyrzutów sumienia można było brać dokładkę.

Dziś jednak przychodzę z przepisem na dość tradycyjne pankejki z borówkami i kokosowym twistem. Wyrastają, dzięki czemu są puszyste i lekkie jak chmurka. Borówki dodają nuty orzeźwienia, a polewa z mlecznej czekolady jest dodatkową osłodą.

Do dzieła!

Jajko (1 sztuka) dobrze roztrzep z cukrem (2 łyżki). Dolej mleko (0,5 szklanki).

1

Dodaj proszek do pieczenia (1 łyżeczka), wiórki kokosowe (3 łyżki) oraz mąkę (3/4 szklanki) i dobrze wymieszaj, tak by ciasto było jednolite, dość gęste.

2

Dodaj borówki (3 garści) i delikatnie wymieszaj.

3

Placuszki smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż się zarumienią.

4

Czekoladę mleczną (0,5 tabliczki) podziel na kostki. Wrzuć je do garnuszka i zalej śmietanką 30% (40 mililitrów). Postaw na małym ogniu i poczekaj, aż czekolada się rozpuści i polewa lekko zgęstnieje. Mieszaj często, by się nie przypaliło.

5

Usmażone placuszki polej gotową polewą. Podawaj ze świeżymi owocami.

6

Przepisy na inne naleśniki znajdziesz na przykład tu: placuszki dyniowo-jabłkowe, puszyste placuszki z serem ricotta, owocowe placuszki bez mąki.