ze smakiem
15 min
4 osoby
275 kcal / 1 porcja
5

Placuszki dyniowo-jabłkowe

Co potrzebujemy?

Placuszki (około 18 sztuk):
  • 0,5 sztuki dyni średniej wielkości (około 430 gramów)
  • 3 jabłka
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
Dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia
  • jogurt naturalny

Czas na jesienne śniadanie! :) dynia i jabłka stworzyły fajny duet. Lekko chrupiące placuszki podałam z jogurtem naturalnym, ale jeśli nie straszny Ci cukier, super będą smakować też z miodem.

Placuszki dyniowo-jabłkowe

Do dzieła!

Dynię (0,5 sztuki) i jabłka (3 sztuki) obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

1

Jajko (1 sztuka) dobrze roztrzep. Dosyp płatki owsiane (0,5 szklanki) oraz mąkę (3 łyżki). Dobrze wymieszaj. Dodaj starte owoce. Wszystko połącz.

2

Gotową masę przekładaj łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smaż po kilka minut z obu stron, aż placuszki się zarumienią. Obracaj delikatnie.

3

Gotowe placki podawaj z jogurtem naturalnym i/lub ulubionymi owocami :)

4

Przepisy na inne placuszki znajdziesz na przykład tu: gruszkowe placuszki, placuszki jaglane, puszyste placuszki z serem ricotta.