10 min
1 osoby
208 kcal / 1 porcja
5
Bulion warzywny
Co potrzebujemy?
- 4 sztuki marchewki
- 1 sztuka pora
- 1 sztuka pietruszki (korzeń)
- 1 sztuka cebuli
- 1/3 sztuki selera
- 1,5 litra wody
- 1 opakowanie pieprzu ziarnistego
- 1 łyżka lubczyku suszonego
- 2 listki laurowe
- sól
Pyszny, mocno warzywny bulion, który z powodzeniem można zamrozić i wykorzystać, gdy zajdzie taka potrzeba :)
Po ugotowaniu wychodzi około 700 ml.
Do dzieła!
Marchewki (4 sztuki), pietruszkę (1 sztuka) i seler (1/3 sztuki) obierz ze skórki. Wrzuć do garnka.
1
Obierz cebulę (1 sztuka) o opal ją palnikiem, tak by się zarumieniła. Dorzuć do garnka.
2
Do pozostałych warzyw wrzuć por (1 sztuka). Wszystko zalej wodą. Zagotuj.
3
Gdy wywar się zagotuje, dopraw go solą oraz dodaj do niego pieprz ziarnisty (1 opakowanie), listki laurowe (2 sztuki) oraz lubczyk (1 łyżka).
4
Gotuj na małym ogniu około 90 minut. Odcedź.
5
Zupy, do których może Ci się przydać bulion warzywny, to na przykład gęsta zupa z soczewicą, pikantny krem pomidorowy z mango czy zupa grzybowa.