ze smakiem
15 min
2 osoby
150 kcal / 1 porcja
5

Zupa grzybowa

Co potrzebujemy?

  • 40 gramów grzybów suszonych
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 szklanki wody
  • 1 sztuka cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Niegdyś zupa grzybowa była moim "must have" wigilijnej kolacji. Potem porzuciłam ją na rzecz barszczu, ale w tym roku postanowiłam wrócić do dawnych smaków :) jest niezwykle szybka w przygotowaniu, bardzo aromatyczna i jednocześnie lekka.

Do dzieła!

Grzyby (40 gramów) zalej wodą (2 szklanki) i pozostaw na 30 minut.

1

Cebulę (1 sztuka) pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle (1 łyżka). Gdy się zeszkli, dodaj odsączone grzyby. Smaż chwilę (około 3-5 minut), mieszając.

2

Wszystko zalej bulionem (1 szklanka) i wodą, w której moczyły się grzyby. Dopraw solą i pieprzem. Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień i pozostaw ją na nim jeszcze 10 minut. Na końcu dodaj śmietankę (2 łyżki) i dobrze wymieszaj.

3