Szybkie kremowe ciasto oreo bez pieczenia
Co potrzebujemy?
Spód (blacha o średnicy 26 cm):
- 160 gramów herbatników
- 16 sztuk ciastek oreo
- 3/4 kostki masła (150 gramów)
Masa:
- 750 gramów serka mascarpone
- 1 opakowanie śmietanki 30% (200 ml)
- 1,5 opakowania malin
- 2 łyżki cukru pudru
Wierzch:
- 12 sztuk ciastek oreo
- 0,5 opakowania malin
To jedno z ulubionych ciast mojej szwagierki i to na jej prośby i przekonywania powstał ten wpis :D sama mówi, że jest to idealny deser dla wszystkich, którzy w kuchni chcą spędzać mało czasu, ale lubią pysznie zjeść.
I rzeczywiście - ciasta nie trzeba piec, a przy jego wykonaniu korzystamy z gotowych już produktów.
Ciasteczkowy spód to mój ulubiony element. Często wykorzystuję go do innych deserów, na przykład do tortów. Możesz go przygotować też z samych herbatników, a kiedyś nawet pokusiłam się o użycie ciastek z masłem orzechowym i też było pysznie.
Ciasto jest bardzo kremowe, z chrupiącym spodem i orzeźwiającą nutą malin. Szybko stało się naszym letnim hitem.
Do dzieła!
Aby przygotować spód do ciasta, najpierw rozpuść masło (3/4 kostki). Ciasteczka (160 gramów herbatników i 16 sztuk oreo) pokrusz w blenderze na piasek. Zalej je tłuszczem i wymieszaj. Wysyp na blachę, rozprowadź po całości, mocno dociskając. Wstaw do lodówki.
Ubij śmietankę (1 opakowanie). Nie musi być sztywna, wystarczy, że będzie puszysta. Dodaj mascarpone (750 gramów) i cukier puder (2 łyżki). Miksuj jeszcze chwilę, aż krem będzie jednolity. Dodaj maliny (1,5 opakowania) i delikatnie wymieszaj. Taką masę wyłóż na schłodzony spód. Całość ponownie wsadź do lodówki.
Na wierzch wyłóż podzielone na części i pokruszone na grube kawałki ciasteczka (12 sztuk) oraz maliny (0,5 opakowania).
Inne ciasta bez pieczenia: fit kinder country, kokosowy fit snickers, ciasto z serkiem mascarpone i orzechowym spodem.