ze smakiem
20 min
8 osoby
867 kcal / 1 porcja
5

Ciasto bez pieczenia z serkiem mascarpone i orzechowym spodem

Co potrzebujemy?

Spód (okrągła blacha o średnicy 21 cm):
  • 400 gramów masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • garść orzeszków ziemnych
Masa:
  • 500 gramów serka mascarpone
  • 4 łyżki mleka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 12 sztuk truskawek
Polewa:
  • 1 słoik dżemu truskawkowego (280 gramów)

To ciasto jest deserem, który na pewno zapada w pamięci :) bardzo kremowy, z mocno orzechowym spodem i truskawkową, dżemową górą.

Raczej to propozycja dla tych, którzy lubią słodkości i nie liczą kalorii ;)

Do dzieła!

Aby przygotować spód ciasta, masło orzechowe (400 gramów) podgrzej chwilę w garnuszku lub mikrofalówce. Nie za długo, wystarczy, by jego konsystencja zamieniła się w płynną. Dodaj do niego olej kokosowy (1 łyżka) i syrop klonowy (2 łyżki). Połącz składniki. Do takiej masy dorzuć rozdrobnione orzeszki (garść) i dosyp mąkę kokosową (1 szklanka). Wszystko dobrze wymieszaj. Wylej na spód tortownicy (o średnicy 21 centymetrów) i wstaw do lodówki, by wszystko się schłodziło.

Wskazówka: Jeśli użyjesz masła orzechowego z kawałkami orzechów, możesz zrezygnować z dodatkowej porcji orzeszków ziemnych :)

1

Teraz czas na masę. Serek mascarpone (500 gramów) połącz z mlekiem (4 łyżki) i cukrem pudrem (0,5 szklanki). Dodaj poprzekrawane na ćwiartki truskawki. Wszystko wymieszaj i wyłóż na schłodzony spód. Ponownie włóż blachę do lodówki.

2

Polewa w przygotowaniu jest banalnie prosta. Dżem truskawkowy (1 słoik) podgrzej chwilę, aż uzyska płynną konsystencję. Wylej go na ciasto. Chłodź wszystko w lodówce minimum godzinę. Smacznego! :)

3

Inne pomysły na słodkości bez pieczenia znajdziesz tu i tu.