Sałatka z pomarańczą i grillowanym serem halloumi
Co potrzebujemy?
- 100 gramów roszponki
- 1 sztuka pomidora
- 0,5 sztuki awokado
- 1 sztuka pomarańczy
- 100 gramów sera halloumi
Dresing:
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku cytryny
- sok 0,5 sztuki pomarańczy
Pomysłów na sałatki nigdy za wiele, prawda? :D ta propozycja jest bardzo soczysta, dzięki pomarańczy i świetnie sprawdzi się podczas letniego grillowania :)
Do dzieła!
Pomidora (1 sztuka) pokrój w małą kostkę. Awokado (0,5 sztuki) i pomarańczę (1 sztuka) obierz ze skórki i również podziel na małe części.
Aby przygotować dresing, połącz musztardę (2 łyżki) z oliwą i wodą (po 1 łyżce). Dolej sok z cytryny (1 łyżka) i z pomarańczy (z 0,5 sztuki). Dodaj miód (1 łyżeczka). Dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.
Roszponkę (100 gramów) przełóż do miski. Na nią wrzuć pozostałe warzywa oraz pomarańczę. Zalej wszystko dresingiem.
Ser (100 gramów) wrzuć na suchą patelnię i smaż z obu stron do zarumienienia (około 5 minut). Gdy będzie gotowy, pokrój go w kostkę i wyłóż na sałatkę.
Szukasz pomysłu na inną sałatkę? Zajrzyj tu (sałatka z mango i serem camembert), tu (sałatka z kurczakiem w marynacie francuskiej) i tu (sałatka z gruszką i prażonymi pestkami dyni) :)
A jeśli potrzebujesz inspiracji na grillowe przekąski, zapraszam tu (bagietka z gruszką i serem camembert), tu (spring rollsy z kurczakiem i warzywami) czy tu (grillowane szparagi w boczku).