Puszyste placuszki z serem ricotta
Co potrzebujemy?
Placuszki (6 sztuk):
- 125 gramów sera ricotta
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- garść malin mrożonych lub świeżych
- tłuszcz do smażenia
To jeden z moich topowych śniadaniowych przepisów :) najczęściej podaję je z owocami sezonowymi, ale równie dobrze smakują solo.
Jeśli mam ochotę na słodkie dodatki, takie jak syrop klonowy czy bita śmietana, w przepisie pomijam cukier.
Do dzieła!
Jajko (1 sztuka) roztrzep z cukrem (2 łyżki). Dodaj ser ricotta (125 gramów) i dobrze wymieszaj.
Dosyp mąkę (3 łyżki) i proszek do pieczenia (0,5 łyżeczki). Ponownie wymieszaj, tak by masa była jednolita i nie miała grudek.
Porcje ciasta kładź łyżką na rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron kilka minut, aż placuszki się zarumienią. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład malinami czy cukrem pudrem.
Inne przepisy na moje ulubione placuszki śniadaniowe znajdziesz tutaj: owsiane śniadanie, owocowe placuszki bez mąki, gruszkowe placuszki z syropem klonowym, naleśniki z masłem orzechowym, naleśniki kokosowe.