15 min
4 osoby
275 kcal / 1 porcja
5
Placuszki dyniowo-jabłkowe
Co potrzebujemy?
Placuszki (około 18 sztuk):
- 0,5 sztuki dyni średniej wielkości (około 430 gramów)
- 3 jabłka
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
- jogurt naturalny
Czas na jesienne śniadanie! :) dynia i jabłka stworzyły fajny duet. Lekko chrupiące placuszki podałam z jogurtem naturalnym, ale jeśli nie straszny Ci cukier, super będą smakować też z miodem.
Do dzieła!
Dynię (0,5 sztuki) i jabłka (3 sztuki) obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
1
Jajko (1 sztuka) dobrze roztrzep. Dosyp płatki owsiane (0,5 szklanki) oraz mąkę (3 łyżki). Dobrze wymieszaj. Dodaj starte owoce. Wszystko połącz.
2
Gotową masę przekładaj łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smaż po kilka minut z obu stron, aż placuszki się zarumienią. Obracaj delikatnie.
3
Gotowe placki podawaj z jogurtem naturalnym i/lub ulubionymi owocami :)
4
Przepisy na inne placuszki znajdziesz na przykład tu: gruszkowe placuszki, placuszki jaglane, puszyste placuszki z serem ricotta.