Pianka truskawkowa
Co potrzebujemy?
- 0,5 kilograma truskawek
- 0,5 opakowania jogurtu naturalnego (dużego, 175 gramów)
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka agar agar
Dodatkowo:
- ulubione świeże owoce
To jest jeden z dwóch moich słodkich hitów tego lata :) świeże owocowe zamienione w puszystą jogurtową chmurkę! Super deser na upały. Orzeźwia, jest bardzo lekki i naturalnie słodki - nie dodaję żadnych słodzików :) coś pysznego!
Podaję go po prostu ze świeżymi owocami, czasem dorzucę bitą śmietanę lub jej kokosową wegańską wersję (przepis znajdziesz na przykład tu).
*Agar agar możesz zamienić na żelatynę.
Do dzieła!
Truskawki (0,5 kilograma) zblenduj z jogurtem (0,5 opakowania).
Agar agar (1 łyżeczka) wsyp do zimnej wody (1/3 szklanki), wymieszaj i zagotuj. Zdejmij z ognia, odczekaj aż przestanie wrzeć i wlej do zmiksowanego jogurtu. Wymieszaj.
Masę przelej do kubeczków. Wstaw do lodówki. Po 20-40 minutach deser powinien mieć odpowiednią konsystencję (podobną do galaretki).
Piankę ozdób ulubionymi owocami :) smacznego!
Kiedyś zrobiłam też wersję kokosową, przepis na nią znajdziesz o tutaj :)