ze smakiem
5 min
1 osoby
150 kcal / 1 porcja
5

Mrożona kawa kokosowa

Co potrzebujemy?

  • 1 filiżanka espresso
  • 3 kostki lodu
  • 1 łyżeczka musu kokosowego
  • 1/3 filiżanki mleka kokosowego
Kokosowa bita śmietana:
  • 0,5 puszki mleka kokosowego (schłodzonego)
  • 1 łyżeczka syropu kokosowego lub klonowego

Latem chętnie sięgam po mrożone kawy smakowe, przygotowywane w domowym zaciszu. Ta kokosowa jest idealnie słodka, śmiało można potraktować ją jako deser :) takie urozmaicenie popołudniowej kawki ;)

Do dzieła!

Zaparz kawę (1 filiżanka). Dodaj do niej mus kokosowy (1 łyżeczka) i wymieszaj.

1

Do szklanki wrzuć kostki lodu. Zalej je mlekiem kokosowym (1/3 filiżanki). Na końcu dolej kawę.

2

Do przygotowania śmietany potrzebujesz mocno schłodzonego mleka kokosowego (0,5 puszki). Oddziel stałą część i miksuj ją przez chwilę, aż zrobi się puszysta (2-3 minuty). Dodaj syrop (1 łyżeczka) i wymieszaj.

3

Na przygotowaną kawę wyłóż śmietanę. Całość możesz posypać wiórkami kokosowymi lub kakao. Smacznego :)

4

A tutaj znajdziesz przepis na czekoladową mochę z solonym karmelem :)