Orzechowe zdrowe kulki z daktyli i płatków owsianych
Co potrzebujemy?
Kulki (około 30 sztuk):
- 7 sztuk daktyli suszonych
- 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów (czubate)
- 0,5 szklanki płatków owsianych
Polewa:
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego
Te kulki to nasz nowy słodki ulubieniec :) nawet mój mąż postawił je na równi z batonami orzechowymi, które wprost uwielbia, więc o czymś to świadczy :D
Są sycące, idealnie słodkie (dzięki daktylom), miękkie w środku z lekko chrupiącą czekoladą na wierzchu. Uwielbiam takie desery :)
Do dzieła!
Daktyle (7 sztuk) zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie możesz je odcedzić, powinny być już miękkie.
Namoczone daktyle, masło orzechowe (4 łyżki) i płatki owsiane (0,5 szklanki) zblenduj na gładką masę. Formuj z niej kulki.
WSKAZÓWKA: masa może mocno lepić Ci się do rąk. By zminimalizować ten efekt, co jakiś czas mocz ręce zimną wodą :)
Aby przygotować polewę, czekoladę (0,5 tabliczki) podgrzewaj z olejem kokosowym (2 łyżki) do rozpuszczenia składników.
W gotowej polewie maczaj kulki. Odłóż je do lodówki na minimum godzinę. Możesz je też zmrozić w zamrażalniku :)
Inne zdrowe słodkości bez pieczenia znajdziesz tu: kokosowy pudding chia, fit kinder country czy też kokosowy fit snickers.