ze smakiem
15 min
10 osoby
330 kcal / 1 porcja
5

Orzechowe batony

Co potrzebujemy?

Batony (10 sztuk):
  • 2 szklanki daktyli suszonych (około 200 gramów)
  • 1,5 szklanki orzechów - u mnie to mix nerkowców i orzeszków ziemnych (około 200 gramów)
  • 3/4 szklanki orkiszu ekspandowanego
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego

Orzechy i daktyle ostatnio tworzą jedno z moich ulubionych połączeń. To odpowiednio słodki duet, lekko chrupiący, rozpadający się w ustach. 

Takie batony to świetna alternatywa dla kupnych słodyczy. Są sycące, ale tak dobre, że chce się sięgać po więcej ;) przechowywane w zamrażalniku sprawdzą się, gdy dopadnie Cię słodyczowy głód. 

Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest wręcz banalnie proste :) 

Takie batony możesz wysmarować czekoladą albo zostawić bez polewy - w obu przypadkach smakują świetnie. 

Do dzieła!

Masło orzechowe (4 łyżki) rozpuść w garnuszku razem z olejem kokosowym (2 łyżki).

1

Daktyle (2 szklanki) i orzechy (1,5 szklanki) oraz roztopione wcześniej składniki zblenduj, tak by orzeszki były bardzo drobne, a daktyle nie pozostały w dużych kawałkach.

Wskazówka: jeśli daktyle są zbyt twarde dla Twojego blendera, namocz je wcześniej kilka minut w wodzie (około 5-7). Po odsączeniu będą zdecydowanie bardziej miękkie.

2

Dodaj orkisz (3/4 szklanki) i wymieszaj.

3

Całość wyrzuć na papier do pieczenia i solidnie dociskaj, by masa była zbita. Uformuj prostokąt o grubości około 1 centymetra lub - jeśli wolisz - grubszy :)

4

Tak powstałą masę wsadź do zamrażalnika na minimum 1,5 h. Po tym czasie powinna być wystarczająco twarda, by dała się z łatwością pokroić na batoniki.

5

Aby przygotować polewę, w garnuszku rozpuść czekoladę (1 tabliczka) z masłem (2 łyżki). Mieszaj, by się nie przypaliła. W takiej płynnej czekoladzie zamaczaj po batoniku, a następnie każdy odłóż i poczekaj, aż czekolada zastygnie. Chyba, że lubisz właśnie taką roztopioną ;)

6