Makaron ze szparagami i boczkiem
Co potrzebujemy?
- 300 gramów boczku
- 10 sztuk szparagów zielonych
- 300 gramów makaronu tagliatelle
- 3 żółtka
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka masła
- garść sera żółtego tartego
- sól, pieprz
Kilka prostych składników, które świetnie się dopełniają i mamy pyszny obiad! :)
W sezonie szparagowym nie żałuję sobie tego warzywa. Kładę je na pizzę, przygotowuję na grilla (przepis tutaj), a nawet dorzucam do jajecznicy. Jednak najbardziej lubię szparagi z makaronem i kilkoma prostymi składnikami. Danie to przygotowuje się ekstremalnie szybko, a cieszy nasze brzuszki przez dłuuuugie godziny :)
Do dzieła!
Makaron tagliatelle (300 gramów) ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Boczek (300 gramów) pokrój w kostkę i smaż na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz i kawałki mięsa się zarumienią.
Szparagom (10 sztuk) odkrój twardą końcówkę, a następnie pokrój je na nieduże kawałki długości około 1 centymetra. Podsmaż je na maśle (1 łyżka), aż się zarumienią (około 5 minut na dużym ogniu).
Ugotowany makaron przełóż do garnka. Wrzuć do niego usmażony boczek oraz szparagi i wymieszaj.
W miseczce roztrzep żółtka (3 sztuki) z mlekiem (1 łyżka). Dopraw solą i pieprzem. Całość wlej do garnka z makaronem, dobrze wymieszaj, pozostawiając danie jeszcze na chwilę na małym ogniu. Gdy żółtka się zetną (wystarczą 2-3 minuty), danie jest gotowe :) Przed podaniem każdą porcję posyp startym serem.