Krem ziemniaczany
Co potrzebujemy?
Zupa:
- 6 sztuk ziemniaka
- 1 sztuka pora
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2,5 szklanki wody
- sól, pieprz
Grzanki:
- 2 kromki chleba
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- sól
Dodatkowo:
- 50 gramów boczku
Od tej zupy zaczęła się moja przygoda z kremami :) pokochałam połączenie pora i ziemniaka oraz to, że taki obiad mogę przygotować przy minimalnym nakładzie pracy.
Jesienią i zimą w moim domu zupy kremy wracają do łask. Są sycące i rozgrzewające, a to po spacerze w chłodniejszy dzień jest wskazane ;)
Lubię w tej zupie to, że zarówno delikatnie przyprawiona, jak i hojniej popieprzona, jest mega smaczna, dzięki czemu przypadnie do gusty i fanom łagodniejszych smaków, i tym, którzy lubią zjeść nieco pikantniej.
Do dzieła!
Ziemniaki (6 sztuk) obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Por (1 sztuka) posiekaj w talarki.
W garnku rozpuść masło (2 łyżki) i wrzuć na nie ziemniaki. Podsmaż krótko (około 5 minut), aż się lekko zarumienią. Dodaj por i smaż kolejne 5 minut, mieszając.
Warzywa dopraw solą oraz gałką muszkatołową (1 łyżeczka). Wymieszaj. Całość zalej wodą (2,5 szklanki) i gotuj 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie (im mniejsza kostka, tym szybciej zmiękną).
Do grzanek potrzebujesz chleb (2 kromki) pokrojony w kostkę. Z oliwy z oliwek (2 łyżki), oregano (1 łyżeczka) i soli przygotuj do niego marynatę. Pokrojone pieczywo wymieszaj w niej i całość podsmaż na patelni, aż do zarumienienia.
Boczek (50 gramów) pokrój w kostkę i wrzuć na suchą patelnię. Smaż do wytopienia tłuszczu.
Gdy zupa będzie gotowa, zblenduj ją. Jeśli jest za gęsta, dolej wodę. Podawaj z grzankami i smażonym boczkiem.
Przepisy na inne zupy-kremy znajdziesz na przykład tutaj: krem dyniowo-paprykowy, krem z pieczonego kalafiora, pikantny krem pomidorowy z mango.