Krem szparagowy z mleczkiem kokosowym
Co potrzebujemy?
Zupa:
- 12 sztuk szparagów zielonych
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki mleczka kokosowego
Grzanki:
- 1 kromka chleba tostowego
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka oregano suszonego
Kremy to zupy, które mają to do siebie, że przygotowuje się je niezwykle szybko, a do tego wysiłek włożony w ich przyrządzenie jest naprawdę znikomy.
Ten z zielonych szparagów jest bardzo delikatny i nie przytłacza naszych kubków smakowych. Fajnie dodać do niego coś chrupiącego - grzanki z chleba tostowego były strzałem w dziesiątkę :)
Do dzieła!
Szparagom (12 sztuk) odetnij twardą końcówkę. Pokrój je na małe kawałki i wrzuć do garnka na rozgrzane masło (2 łyżki). Podsmaż chwilę, mieszając.
Lekko podsmażone szparagi dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalej je wodą (2 szklanki) i gotuj przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną (im mniejsze kawałki, tym szybciej to nastąpi).
Gdy szparagi będą już miękkie, zblenduj całość. Dodaj mleko kokosowe (3 łyżki) i, jeśli jest taka potrzeba, dodatkowo dopraw. Wymieszaj.
Kromkę chleba tostowego pokrój w kostkę. Na patelni roztop masło (1 łyżka), dodaj do niego oregano (1 łyżeczka) i wrzuć pieczywo. Smaż chwilę, aż się zarumieni. Wrzuć je do zupy.
Poprzednie przepisy ze szparagami:szparagi z grilla, placki cukiniowo-marchewkowe ze szparagami, makaron ze szparagami i boczkiem.