ze smakiem
20 min
10 osoby
395 kcal / 1 porcja
5

Kokosowy fit snickers bez pieczenia

Co potrzebujemy?

Spód (blacha o średnicy 21 cm):
  • 150 gramów daktyli suszonych
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
Środek:
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) + 1/3 puszki
  • 4 łyżki musu kokosowego
  • 3 łyżki cukru kokosowego (lub 2 łyżki syropu klonowego)
Polewa:
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 2/3 puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżka cukru kokosowego (lub 0,5 łyżki syropu klonowego)
  • szczypta soli

To ciasto to prawdziwa gratka dla słodyczowych smakoszy : ) wyrazisty w smaku kokos plus nie mniej aromatyczny orzech stworzyły bardzo smaczny duet!

Pierwotny przepis znalazłam na blogu Ani Lewandowskiej, gdy przeglądałam inspiracje na coś słodkiego, ale nieco bardziej zdrowego. Trochę go zmodyfikowałam i oto powstało ciacho o aksamitnej, bardzo lekkiej konsystencji. Jest sycące, więc nawet mały kawałek zaspokaja apetyt. Nie dodajemy dużo cukru, ale muszę przyznać, że jest dość słodkie, głównie dzięki daktylom na spodzie.

Zasmakuje każdemu, kto uwielbia kokos, bo jest on tu całkiem mocno wyczuwalny. Ten deser to jak połączenie rafaello i snickersa :)

Dla mnie najmocniejszym punktem jest polewa, bo kocham masło orzechowe, a z dodatkiem mleczka kokosowego stworzyło naprawdę smaczny, jedwabisty sos.

Do dzieła!

Do przygotowania spodu użyj daktyli (150 gramów) - zalej je wodą i poczekaj 10-15 minut. Gdy zmiękną, odsącz je i dodaj wiórki kokosowe (1,5 szklanki) oraz olej kokosowy (1 łyżka). Wszystko zblenduj. Jeśli masa jest za gęsta i Twój blender ma problem z pracowaniem, dolej trochę wody po daktylach (nawet 5-7 łyżek). Gdy masa będzie gładka, przełóż ją na blachę i rozłóż równomiernie po całości, dociskając ją do spodu.

1

Przygotowanie środkowej części zajmie Ci najwięcej czasu :) kaszę jaglaną (3/4 szklanki) zalej wodą (1,5 szklanki) i gotuj na dużym ogniu. Gdy zacznie wchłaniać płyn (po około 5 minutach), dolej mleko kokosowe (1 puszka). Gotuj jeszcze 10 minut, aż kasza będzie wilgotna, a mleko i woda zostaną wsiąknięte. Pozostaw do ostudzenia.

2

Gdy ugotowana kasza będzie już letnia, dodaj do niej mus kokosowy (4 łyżki), cukier kokosowy (3 łyżki) oraz mleczko kokosowe (1/3 puszki). Wszystko zblenduj. Gładką masę wylej na wcześniej przygotowany spód.

3

Całość zostaje zwieńczona smakowitą polewą :) w garnuszku podgrzej masło orzechowe (5 łyżek) i cukier kokosowy (1 łyżka). Poczekaj, aż składniki się upłynnią, a potem dolej mleko kokosowe (2/3 puszki). Wszystko wymieszaj i pozostaw na ogniu do połączenia składników. Na końcu dodaj szczyptę soli. Polej ciasto i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Smacznego! :)

4

A tutaj znajdziesz przepis na inne zdrowe słodkości - jagielnik truskawkowy czy batony orzechowe :)