Gryczane kaszotto z dynią i kurkami
Co potrzebujemy?
- 1/3 sztuki dyni obranej ze skóry, średniej wielkości (około 180 gramów)
- 150 gramów kurek
- 3/4 szklanki kaszy gryczanej
- 1 sztuka cebuli
- 2,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- sól, gałka muszkatołowa
Kiedyś nie byłam fanką kaszy gryczanej. Podawana "na sucho" była dla mnie zbyt gorzka, a jej smak mocno dominował nad innymi aromatami. Jak z wieloma potrawami, tak i tym razem musiałam na nią znaleźć swój sposób :) połączenie jej z delikatną, lekko słodką dynią i nieco pieprznymi kurkami było dobrym pomysłem. Całość jest łagodna i bardzo pożywna.
Do dzieła!
Cebulę (1 sztuka) pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzane masło (1 łyżka).
Dynię (1/3 sztuki) obierz ze skóry i pokrój w nie za dużą kostkę. Dorzuć ją do zeszklonej cebuli i smaż 4-5 minut, aż lekko zmięknie.
Kurki (150 gramów) dobrze oczyść i ewentualnie podziel na mniejsze części. Dodaj je do warzyw i całość pozostaw na ogniu około 8-10 minut, aż woda, którą puściły grzyby, w znacznej części odparuje.
Całość dopraw solą i gałką muszkatołową. Dosyp kaszę gryczaną (3/4 szklanki), wymieszaj.
Wszystko zalej 1 szklanką bulionu i poczekaj, aż kasza wchłonie płyn (około 8-12 minut). Gdy się to stanie, dolej pozostałe 1,5 szklanki i ponownie gotuj tak długo, aż bulion wyparuje. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Gotowe danie możesz posypać świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Smacznego :)
Inne przepisy z wykorzystaniem kasz znajdziesz na przykład tutaj: burger jaglany w miodowej bułce, pęczak z warzywami i kurczakiem, polędwiczka w kremowym sosie z pomidorami.