ze smakiem
30 min
6 osoby
344 kcal / 1 porcja
5

Pęczak z warzywami i kurczakiem

Co potrzebujemy?

  • 2,5 szklanki kaszy pęczak
  • 0,5 sztuki czerwonej cebuli
  • 2,5 sztuki marchewki
  • 1 sztuka pietruszki
  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 garść szczypiorku
  • 2 łyżki masła + 1 łyżka
  • 4,5 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka kurkumy
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • 2 łyżki oleju (do usmażenia mięsa)

Choć kiedyś nie przepadałam za kaszami, obecnie stanowią one niemalże podstawę mojej diety. Ten przepis - z małymi modyfikacjami - robię co najmniej raz na dwa tygodnie. Wśród domowników cieszy się on niemałym powodzeniem :)

Pęczak jest niezwykle pożywny i zdrowy - zawiera sporo błonnika, a także bardzo dużo witaminy K. Dobrze więc wpływa na nasz układ krwionośny. 

Do takiej kaszy prażonej na maśle dorzucam zawsze swoje ulubione warzywa i przede wszystkim solidnie ją doprawiam tym, czym lubię - najczęściej stawiam na curry, paprykę słodką, a także - jak dziś - kurkumę, która również dobrze oddziałowuje na nasz organizm. W ten sposób powstaje pyszny i pożywny obiad :)

Do dzieła!

Cebulę (0,5 sztuki) pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle (1 łyżka). Dosyp do niej pęczak (2,5 szklanki). Wymieszaj i pozwól, by kasza lekko się uprażyła. Zalej ją wodą (4,5 szklanki) i zostaw na ogniu. Mieszaj od czasu do czasu i pozwól, by pęczak wchłonął całą wodę.

1

Na patelni rozpuść masło (2 łyżki) z cukrem (1 łyżka). Wrzuć na nie obrane i pokrojone w słupki warzywa (2,5 sztuki marchewki i 1 sztukę pietruszki). Smaż je około 10 minut, aż się zarumienią. Dodaj je (wraz z tłuszczem) do garnka z gotującą się kaszą.

2

Podczas gdy warzywa razem z kaszą miękną w garnku, Ty przygotuj mięso. Na rozgrzanym tłuszczu usmaż kurczaka (3 piersi) pokrojonego w małe kawałki i doprawionego solą, pieprzem oraz papryką słodką.

3

Do kaszy z warzywami dodaj kurkumę (1 łyżka) oraz sól (według własnego uznania). Gdy pęczak będzie już miękki, dodaj do niego usmażone mięso. Całość podawaj ze świeżym szczypiorkiem.

4