Fit kinder country
Co potrzebujemy?
Spód (blacha 25 x 17 cm):
- 2 szklanki daktyli suszonych (około 200 gramów)
- 1 szklanka orzeszków ziemnych (około 150 gramów)
- 1 łyżka oleju kokosowego
Masa:
- 2 puszki mleka kokosowego (schłodzone)
- 1 szklanka orkiszu ekspandowanego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Polewa:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki kakao
- garść orkiszu ekspandowanego
Przepis na te fit pyszności znalazłam na instagramie i, po kilku modyfikacjach, wylądował w moim stałym repertuarze deserowym ;)
Uwielbiam ten daktylowo-orzechowy spód, który nieco chrupie i nadaje odpowiedniej słodyczy. Masa jest bardzo lekka i do złudzenia przypomina oryginał. Polewa natomiast jest mocno miodowa.
Ten deser zdążył już skraść serce kilku członkom mojej rodziny, którzy mieli okazję go spróbować ;) jest naprawdę smaczny, a do tego można prosić o dokładkę bez wyrzutów sumienia ;)
Do dzieła!
Aby przygotować spód, zblenduj daktyle (2 szklanki) i orzechy (1 szklanka) z olejem kokosowym (1 łyżka). Taką masę wyłóż na blachę, rozłóż równomiernie i ugnieć. Schowaj do lodówki.
Żelatynę (2 łyżeczki) rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki) i odłóż na chwilę, by przestygła.
Do przyrządzenia masy potrzebujesz porządnie schłodzone puszki z mlekiem kokosowym (2 puszki). Jeśli nie będą zimne, nie uda się ich ubić.
Stałą część z mleczka kokosowego przełóż do miski i ubij, jak tradycyjną kremówkę. Gdy będzie miała konsystencję bitej śmietany, to znak, że już jest gotowa. Dolej syrop klonowy (1 łyżka) i rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Wsyp orkisz ekspandowany (1 szklanka), delikatnie wymieszaj. Całość wylej na schłodzony spód i ponownie schowaj do lodówki.
Olej kokosowy i miód (po 2 łyżki) rozpuść razem z kakao (3 łyżki) - polewa gotowa! :) wylej ją na ciasto, a na wierzch wsyp orkisz (garść).
Przepisy na inne zdrowsze słodkości znajdziesz tu: kokosowy snickers, jagielnik truskawkowy lub batony orzechowe.