ze smakiem
10 min
6 osoby
340 kcal / 1 porcja
5

Babeczki bananowe

Co potrzebujemy?

Babeczki (11 sztuk):
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 100 g masła roztopionego
  • 2 banany dojrzałe
  • 1 garść truskawek
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Szybki przepis na coś słodkiego zawsze się przydaje; wtedy, gdy przyjdą z niezapowiedzianą wizytą goście lub gdy zabraknie Ci w organizmie cukru ;)

Te babeczki są niesamowicie lekkie i puszczyste, a dzięki dojrzałym bananom wystarczająco słodkie bez większej ilości cukru. Świetnie będą smakować podane z lodami i świeżymi owocami.

Do dzieła!

Jajka (2 sztuki) roztrzep z cukrem (1 łyżka) i mlekiem (0,5 szklanki). Dodaj mąkę pszenną (0,5 szklanki) i krupczatkę (2 łyżki) oraz proszek do pieczenia (1 łyżka). Wymieszaj dokładnie, by nie było grudek.

1

Do masy dolej roztopiony tłuszcz (100 g masła). Dodaj także owoce: rozgniecione widelcem banany (2 sztuki) i pokrojone na kawałki truskawki (1 garść). Dorzuć pokruszoną czekoladę (3 kostki). Połącz składniki.

2

Masę wlej do papilotów lub foremek do muffinek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 22 minuty. Podawaj z lodami, świeżymi owocami i cukrem pudrem.

3

Inne szybkie w przygotowaniu słodkości znajdziesz tutaj, tutaj, tutaj, tutaj i tutaj. A tu skrywa się przepis od samego szefa kuchni - Grześka :)