Babeczki bananowe
Co potrzebujemy?
Babeczki (11 sztuk):
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 100 g masła roztopionego
- 2 banany dojrzałe
- 1 garść truskawek
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Szybki przepis na coś słodkiego zawsze się przydaje; wtedy, gdy przyjdą z niezapowiedzianą wizytą goście lub gdy zabraknie Ci w organizmie cukru ;)
Te babeczki są niesamowicie lekkie i puszczyste, a dzięki dojrzałym bananom wystarczająco słodkie bez większej ilości cukru. Świetnie będą smakować podane z lodami i świeżymi owocami.
Do dzieła!
Jajka (2 sztuki) roztrzep z cukrem (1 łyżka) i mlekiem (0,5 szklanki). Dodaj mąkę pszenną (0,5 szklanki) i krupczatkę (2 łyżki) oraz proszek do pieczenia (1 łyżka). Wymieszaj dokładnie, by nie było grudek.
Do masy dolej roztopiony tłuszcz (100 g masła). Dodaj także owoce: rozgniecione widelcem banany (2 sztuki) i pokrojone na kawałki truskawki (1 garść). Dorzuć pokruszoną czekoladę (3 kostki). Połącz składniki.
Masę wlej do papilotów lub foremek do muffinek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 22 minuty. Podawaj z lodami, świeżymi owocami i cukrem pudrem.