ze smakiem
20 min
6 osoby
314 kcal / 1 porcja
5

Zupa z soczewicą

Co potrzebujemy?

Bulion:
  • 4 sztuki marchewki
  • 1 sztuka pora
  • 2 sztuki pietruszki
  • 1 sztuka selera
  • 1 sztuka cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki lubczyku suszonego
  • 1 opakowanie pieprzu kolorowego w ziarnach
  • 2 łyżki soli
  • 4 litry wody
Zupa:
  • 4 litry bulionu warzywnego
  • 3 sztuki ziemniaków
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 szklanki soczewicy czerwonej
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, lubczyk suszony, curry
  • garść natki pietruszki

Soczewica to źródło wielu witamin i mikroelementów, a oprócz tego świetny kompan w kuchni - można ją wykorzystać na wiele sposobów. Zupa z jej dodatkiem od razu staje się bardziej syta i treściwa. 

Pewnie dlatego to już mój drugi przepis z takim jej wykorzystaniem ;) Pierwsza zupa była jednak jeszcze bardziej bogata i zaspokajała nawet największy głód.

Dzisiejsza propozycja jest lżejsza, bardziej warzywna, ale ma szansę, by pokochali ją nawet  zdeklarowani mięsożercy ;)

Zupa z soczewicą

Do dzieła!

Podstawą tej zupy jest bulion warzywny. Możesz wykonać go nawet dzień wcześniej, wtedy przyrządzenie tego dania jest bardzo szybkie :) jego sekretem jest długie gotowanie na małym ogniu.

Wszystkie warzywa (4 sztuki marchewki, 1 sztuka pora, 2 sztuki pietruszki, 1 sztuka selera) zalej zimną wodą (4 litry) i wstaw na gaz. Cebulę (1 sztuka) oraz czosnek (3 ząbki) podpiecz palnikiem i dorzuć do garnka. Całość zagotuj, a następnie dopraw solą (2 łyżki), pieprzem (1 opakowanie) i suszonym lubczykiem (3 łyżki). Pozostaw na małym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie oddziel bulion od warzyw przez sitko. Gotowe :)

1

W dużym garnku podsmaż na maśle (2 łyżki) obrane ze skórki i pokrojone w kostkę ziemniaki (3 sztuki). Gdy lekko się zarumienią, dorzuć soczewicę (2 szklanki). Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

2

Zawartość garnka zalej gorącym bulionem i pozostaw na ogniu około 45 minut.

3

Kurczaka (3 piersi) pokrój na małe kawałki. Dopraw solą, pieprzem, curry i lubczykiem. Dorzuć go do zupy na około 15 minut przed końcem gotowania.

Na końcu zupę możesz doprawić jeszcze solą i pieprzem według uznania. Podawaj ją ze świeżą natką pietruszki.

4