Zupa z soczewicą
Co potrzebujemy?
Bulion:
- 4 sztuki marchewki
- 1 sztuka pora
- 2 sztuki pietruszki
- 1 sztuka selera
- 1 sztuka cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki lubczyku suszonego
- 1 opakowanie pieprzu kolorowego w ziarnach
- 2 łyżki soli
- 4 litry wody
Zupa:
- 4 litry bulionu warzywnego
- 3 sztuki ziemniaków
- 1 pierś z kurczaka
- 2 szklanki soczewicy czerwonej
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, lubczyk suszony, curry
- garść natki pietruszki
Soczewica to źródło wielu witamin i mikroelementów, a oprócz tego świetny kompan w kuchni - można ją wykorzystać na wiele sposobów. Zupa z jej dodatkiem od razu staje się bardziej syta i treściwa.
Pewnie dlatego to już mój drugi przepis z takim jej wykorzystaniem ;) Pierwsza zupa była jednak jeszcze bardziej bogata i zaspokajała nawet największy głód.
Dzisiejsza propozycja jest lżejsza, bardziej warzywna, ale ma szansę, by pokochali ją nawet zdeklarowani mięsożercy ;)
Do dzieła!
Podstawą tej zupy jest bulion warzywny. Możesz wykonać go nawet dzień wcześniej, wtedy przyrządzenie tego dania jest bardzo szybkie :) jego sekretem jest długie gotowanie na małym ogniu.
Wszystkie warzywa (4 sztuki marchewki, 1 sztuka pora, 2 sztuki pietruszki, 1 sztuka selera) zalej zimną wodą (4 litry) i wstaw na gaz. Cebulę (1 sztuka) oraz czosnek (3 ząbki) podpiecz palnikiem i dorzuć do garnka. Całość zagotuj, a następnie dopraw solą (2 łyżki), pieprzem (1 opakowanie) i suszonym lubczykiem (3 łyżki). Pozostaw na małym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie oddziel bulion od warzyw przez sitko. Gotowe :)
W dużym garnku podsmaż na maśle (2 łyżki) obrane ze skórki i pokrojone w kostkę ziemniaki (3 sztuki). Gdy lekko się zarumienią, dorzuć soczewicę (2 szklanki). Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zawartość garnka zalej gorącym bulionem i pozostaw na ogniu około 45 minut.
Kurczaka (3 piersi) pokrój na małe kawałki. Dopraw solą, pieprzem, curry i lubczykiem. Dorzuć go do zupy na około 15 minut przed końcem gotowania.
Na końcu zupę możesz doprawić jeszcze solą i pieprzem według uznania. Podawaj ją ze świeżą natką pietruszki.