Zupa z dynią i mleczkiem kokosowym
Co potrzebujemy?
- 1/3 sztuki dyni średniej wielkości (około 200 gramów bez skóry)
- 1 sztuka ziemniaka
- 90 gramów fasolki zielonej szparagowej mrożonej
- 1 pierś z kurczaka
- 1 sztuka cebuli szalotki
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 0,5 puszki mleka kokosowego
- 1 łyżka masła
- sól, gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka curry
Staram się gotować sezonowo, więc jak tylko na horyzoncie widać jesień, do mojej kuchni wkracza dynia :) uważam, że jej smak jest bardzo uniwersalny i można ją zaadaptować do wielu dań, także tych słodkich.
Dziś czas na zupę :) Lubię takie, w których coś się dzieje :D w środku musi być dużo warzyw, a najlepiej jakiś makaron albo kluski.
Ta z dzisiejszego przepisu, dzięki mleczku kokosowemu, jest bardzo aksamitna i lekko słodka. Można doprawić ją ostrą papryką, wtedy dodatkowo będzie rozgrzewać nasze podniebienia :)
Do dzieła!
Dynię (200 gramów) i ziemniaka (1 sztuka) obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzane masło (1 łyżka) i podsmaż chwilę (4-5 minut), aż warzywa lekko się zarumienią. Dopraw je solą oraz gałką muszkatołową.
Cebulę (1 sztuka) pokrój w małą kostkę i dorzuć do warzyw. Wymieszaj.
Gdy cebula się zeszkli, dodaj fasolkę (90 gramów). Całość wymieszaj i pozostaw na ogniu kilka minut.
Wszystko zalej bulionem (3 szklanki) i pozwól, by zupa się zagotowała.
Pierś z kurczaka (1 sztuka) pokrój na małe kawałki. Dopraw solą, papryką słodką i curry. Wrzuć do gotującej się zupy, zmniejsz ogień i pozostaw jeszcze na około 15 minut.
Na koniec dodaj mleko kokosowe (0,5 puszki). Wymieszaj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Zupę możesz także podać z makaronem ryżowym lub zwykłym. Smacznego! :)
Jeśli potrzebujesz przepisu na bulion warzywny, znajdziesz go tutaj :) a jeśli szukasz przepisów na inne zupy, polecam: dyniowy krem z pomidorami, krem ziemniaczany, kremowa zupa z mleczkiem kokosowym i makaronem ryżowym albo krem dyniowo-paprykowy.