15 min
2 osoby
150 kcal / 1 porcja
5
Zupa grzybowa
Co potrzebujemy?
- 40 gramów grzybów suszonych
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 szklanki wody
- 1 sztuka cebuli
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietanki 30%
- sól, pieprz
Niegdyś zupa grzybowa była moim "must have" wigilijnej kolacji. Potem porzuciłam ją na rzecz barszczu, ale w tym roku postanowiłam wrócić do dawnych smaków :) jest niezwykle szybka w przygotowaniu, bardzo aromatyczna i jednocześnie lekka.
Do dzieła!
Grzyby (40 gramów) zalej wodą (2 szklanki) i pozostaw na 30 minut.
1
Cebulę (1 sztuka) pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle (1 łyżka). Gdy się zeszkli, dodaj odsączone grzyby. Smaż chwilę (około 3-5 minut), mieszając.
2
Wszystko zalej bulionem (1 szklanka) i wodą, w której moczyły się grzyby. Dopraw solą i pieprzem. Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień i pozostaw ją na nim jeszcze 10 minut. Na końcu dodaj śmietankę (2 łyżki) i dobrze wymieszaj.
3