Zupa cebulowa na białym winie
Co potrzebujemy?
- 5 sztuk cebuli
- 2 szklanki wina białego
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa
Grzanki:
- 3 kromki chleba tostowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
Dodatkowo:
- garść sera tartego
Choć krojenie cebuli nie należy do moich ulubionych czynności, to raz na jakiś czas się jej podejmuję i nigdy nie żałuję ;)
Zupa cebulowa świetnie sprawdza się jesienią i zima, bo rozgrzewa i umila te dłużące się popołudnia. Jest lekko słodka, a winny aromat nadaje jej charakteru. Chrupiące grzanki oraz ciągnący się ser to kropka nad "i", bez której dla mnie cebulowa nie istnieje :P
Do dzieła!
Cebule (5 sztuk) obierz z łupiny i pokrój w piórka. Smaż na maśle (2 łyżki) około 5-7 minut, aż się zarumienią.
Zalej je białym winem (2 szklanki) i pozostaw na małym ogniu do częściowego odparowania, na około 45 minut.
Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołowa. Wymieszaj.
Wszystko zalej bulionem warzywnym (3 szklanki) i gotuj jeszcze 10-15 minut.
Aby przygotować grzanki, oliwę z oliwek (3 łyżki) wymieszaj z solą i ziołami (1 łyżeczka). Wysmaruj nią chleb i zgrilluj z obu stron na patelni, aż pieczywo się zarumieni.
Zupę podawaj z grzankami i tartym serem (koniecznie!) Smacznego :)