Ziołowy makaron z krewetkami
Co potrzebujemy?
Makaron:
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych
- 200 gramów makaronu spaghetti
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich suszonych
- sól, pieprz
Krewetki:
- 200 gramów krewetek białych
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- sól
Makaron na obiad to zawsze dobry pomysł - da się go przygotować bardzo szybko na wiele pysznych sposobów.
Ten z dzisiejszego wpisu może zaskoczyć bardzo ziołowym aromatem, który genialnie komponuje się ze świeżymi, lekko słodkimi pomidorkami. Przygotujesz go naprawdę ekspresowo, więc sprawdzi się w kryzysowych sytuacjach ;)
Do dzieła!
Czosnek (1 ząbek) pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle (1 łyżka). Wrzuć krewetki (200 gramów) i podsmaż je około 7-10 minut, aż się zarumienią. Jeżeli są zamrożone, będą potrzebować więcej czasu, by woda odparowała. Na końcu dopraw odrobiną soli i suszonej bazylii.
W garnku rozpuść masło (1 łyżka). Wrzuć pomidorki (10 sztuk) poprzekrawane na połówki lub ćwiartki. Podsmaż krótko, tak by się za bardzo nie rozpadły: 3-5 minut.
Oliwę z oliwek (3 łyżki) połącz z wodą (1 łyżka) oraz ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią (po 1 łyżeczce). Dobrze wymieszaj.
Do pomidorów dorzuć ugotowany wcześniej makaron (200 gramów) oraz ziołową oliwę. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z przyrządzonymi krewetkami.