Zielone spaghetti
Co potrzebujemy?
- 1,5 sztuki średniej wielkości cukinii
- 250 g mięsa wołowego mielonego
- 0,5 sztuki cebuli czerwonej
- 1 sztuka papryczki peperoni czerwonej
- 0,5 sztuki marchewki
- 2 sztuki suszonej figi
- 3/4 szklanki passaty (przecieru) pomidorowej
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżeczki startego parmezanu
- 3 łyżeczki oleju z pestek dyni
- 2 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 0,5 łyżeczki curry
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oleju (do smażenia)
- opcjonalnie - 1 sztuka papryczki chilli
Surowe owoce i warzywa najchętniej spożywamy latem - nie ma co ukrywać, wtedy są najsmaczniejsze. Tęskno mi do ciepłych dni, więc postanowiłam przywołać je, serwując cukiniowy makaron :) co by jednak nie było nam za chłodno, tym razem podałam go z lekko pikantnym sosem, tak ku rozgrzaniu podniebienia.
Do przygotowania tego dania przyda nam się albo świetnie wprawiona ręka plus ostry nóż, albo obieraczka typu julienne, dzięki której od razu uzyskamy pożądany kształt. Ja wybrałam tę drugą opcję, zwłaszcza że można ją łatwo i za niewielkie pieniądze kupić. W każdym razie - upewnij się, że masz przy sobie narzędzie do pocięcia cukinii w długie, cienkie paski.
Do dzieła!
Zacznij od "makaronu" z cukinii. Przygotuj sobie miskę z lodowatą wodą (możesz nawet dorzucić do niej kostki lodu). Obrane i pocięte w długie, imitujące makaron spaghetti, cukinie przełóż do naczynia, a następnie wsadź je do lodówki. Taka kąpiel zapewni cukinii elastyczność, sprężystość i chrupkość, na której nam w tym daniu zależy.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim (ok. 10 minut, mieszając) bardzo drobno posiekane warzywa - cebulę (0,5 sztuki), oczyszczoną papryczkę (1 sztuka) i marchewkę (0,5 sztuki). Dodaj pokrojoną figę (2 sztuki), wymieszaj.
Warzywa odsuń na bok patelni i na puste miejsce dorzuć mięso. Podziel je na dwie-trzy porcje, dzięki czemu dokładniej i szybciej się przysmaży. Na końcu wszystko razem wymieszaj.
Całość przypraw solą (2 łyżeczki), papryką ostrą (0,5 łyżeczki) i świeżo zmielonym pieprzem. Wlej przecier pomidorowy (3/4 szklanki) i dodaj miód (1 łyżka). Jeżeli jesteś fanem ostrych potraw, dorzuć jeszcze papryczkę chilli - bardzo pikantny sos dobrze będzie się komponował z łagodną cukinią.
Na suchej patelni upraż pestki dyni (3 łyżki). Wystarczy im około 5 minut. Tylko nie zapomnij mieszać! Łatwo je przypalić :)
Odsączony na sitku cukiniowy makaron polej sosem, posyp prażonymi pestkami dyni i startym parmezanem. Podawaj z odrobiną oleju z pestek dyni, który idealnie dopełni te danie.
Tak przygotowana cukinia z pewnością mile zaskoczy niejedne kubki smakowe. Niby surowe, proste w smaku, można by rzec, że nijakie, warzywo, a jednak w towarzystwie wyrazistego sosu prezentuje się niezwykle smacznie! Całość, dzięki prażonym pestkom dyni, jest mocno chrupiąca, a wszystkie niuanse, takie jak kropla oleju, współgrają ze sobą, dając nam talerz pełen smaków.