Wiosenna sałatka z jajkiem i szynką parmeńską
Co potrzebujemy?
- 0,5 opakowania rukoli (70 gramów)
- 1 jajko
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- 3-4 kawałki pomidorów suszonych w oleju
Dresing:
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- sól, pieprz
Jeśli zapytalibyście mnie o mój ulubiony dresing do sałatek, bez wahania odpowiedziałabym, że to ten z miodem i musztardą. Po prostu lubię taki duet i uważam, że do wielu smaków pasuje.
Dziś ten aromat połączyłam z wyrazistą rukolą i przyznam, że świetnie się te smaki dopełniają.
Do dzieła!
Jajko (1 sztuka) ugotuj na twardo.
Umytą rukolę (1 opakowanie) przełóż na talerz lub do miseczki. Suszone pomidory (3-4 kawałki) pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż na rukolę.
Na warzywa połóż przekrojone na pół plasterki szynki parmeńskiej (2 plastry).
Aby przygotować dresing połącz miód (1 łyżeczka) z oliwą z oliwek, wodą (po 1 łyżce) i musztardą (1 łyżeczka). Dopraw solą i pieprzem. Takim sosem polej sałatkę.
Na wierzch połóż ugotowane, obrane i przekrojone na cztery części jajko. Smacznego! :)