Ucierane ciasto z wiśniami
Co potrzebujemy?
Ciasto (blacha 25 x 17 cm):
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 kostki masła (150 gramów)
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki wiśni mrożonych
Lubię słodkości, które szybko się przygotowuje. Nie mam cierpliwości do zwijania fikuśnych ciasteczek czy zdobienia imponujących rolad owocowych. Może to dlatego, że jestem strasznym łasuchem i ciasto znika tak samo szybko, jak się pojawiło :D
To z dzisiejszego wpisu należy właśnie do kategorii ekspresowych. Przygotowuję je często, gdy zaskoczą mnie goście - można je podawać właściwie z każdymi owocami, także tymi świeżymi.
Do dzieła!
Zimne masło (3/4 kostki) utrzyj z cukrem (3/4 szklanki). Nie przejmuj się, jeśli masa nie będzie jednolita, mogą pozostać większe lub mniejsze kawałki masła :)
Pojedynczo dodawaj jajka (w sumie 3 sztuki), po każdym krótko miksuj masę. Dorzuć proszek do pieczenia (2 łyżeczki) oraz przesianą mąkę (1,5 szklanki). Wszystko wymieszaj, tak by nie było grudek.
Ciasto przełóż na blachę. Wierzch posyp mrożonymi wiśniami (2 szklanki), wciskając je nieco w środek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 40 minut.