Twarogowe ciasteczka z rabarbarem
Co potrzebujemy?
Ciasteczka (16 sztuk):
- 200 gramów twarogu
- 200 gramów masła
- 2 szklanki mąki
Nadzienie:
- 3 gałązki rabarbaru
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 1 żółtko
Te ciasteczka są ekstra :) przygotowuje się je superszybko i superłatwo.
Do ciasta nie dodaję cukru, bo słodycz ze środka w zupełności wystarczy. Przygotowałam je z rabarbarem - uwielbiam go i w sezonie zjadam każdą ilość :D możesz też wykorzystać inne owoce, a nawet gotowy dżem czy konfiturę.
Do dzieła!
Twaróg (200 gramów), mąkę (2 szklanki) i masło (200 gramów) zagnieć na gładką masę. Wsadź do lodówki na minimum 30 minut.
Rabarbar (3 gałązki) obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Wrzuć na patelnię, zasyp cukrem (3 łyżki). Smaż 5-7 minut, aż woda, która początkowo puściła z owoców, wyparowała. Całość powinna być konsystencji konfitury.
Ciasto wyciągnij z lodówki. Rozwałkuj na podsypanej mąką powierzchni, na grubość około 0,3 cm. Wykrawaj kawałki: mogą być kwadraty lub koła.
Na każdy kawałek wyłóż łyżeczkę lub dwie gotowego rabarbaru, zawiń ciasto. Możesz zrobić rogaliki, wiatraczki lub po prostu zagiąć na pół.
Żółtko (1 sztuka) roztrzep w szklance. Posmaruj nim każde ciasteczko. Jeśli wolisz bardziej słodki deser, posyp brązowym cukrem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 20 minut.