ze smakiem
15 min
8 osoby
370 kcal / 1 porcja
5

Twarogowe ciasteczka z rabarbarem

Co potrzebujemy?

Ciasteczka (16 sztuk):
  • 200 gramów twarogu
  • 200 gramów masła
  • 2 szklanki mąki
Nadzienie:
  • 3 gałązki rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • 1 żółtko

Te ciasteczka są ekstra :) przygotowuje się je superszybko i superłatwo. 

Do ciasta nie dodaję cukru, bo słodycz ze środka w zupełności wystarczy. Przygotowałam je z rabarbarem - uwielbiam go i w sezonie zjadam każdą ilość :D możesz też wykorzystać inne owoce, a nawet gotowy dżem czy konfiturę. 

Do dzieła!

Twaróg (200 gramów), mąkę (2 szklanki) i masło (200 gramów) zagnieć na gładką masę. Wsadź do lodówki na minimum 30 minut.

1

Rabarbar (3 gałązki) obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Wrzuć na patelnię, zasyp cukrem (3 łyżki). Smaż 5-7 minut, aż woda, która początkowo puściła z owoców, wyparowała. Całość powinna być konsystencji konfitury.

2

Ciasto wyciągnij z lodówki. Rozwałkuj na podsypanej mąką powierzchni, na grubość około 0,3 cm. Wykrawaj kawałki: mogą być kwadraty lub koła.

3

Na każdy kawałek wyłóż łyżeczkę lub dwie gotowego rabarbaru, zawiń ciasto. Możesz zrobić rogaliki, wiatraczki lub po prostu zagiąć na pół.

4

Żółtko (1 sztuka) roztrzep w szklance. Posmaruj nim każde ciasteczko. Jeśli wolisz bardziej słodki deser, posyp brązowym cukrem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 20 minut.

5