Tortilla warzywna z grillowanym halloumi
Co potrzebujemy?
- 4 płaty tortilli
- 1 opakowanie sera halloumi (225 gramów)
- 12 sztuk szparagów zielonych
- 1 sztuka papryki czerwonej
- 1 sztuka batata
- 4 garści rukoli
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka masła
- sól
Sos:
- 0,5 puszki pomidorów
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- sól
Latem najbardziej lubię to, że świeże owoce i warzywa mogą być z nami codziennie :D jak nie zielone, sprężyste szparagi, to pyszne, pachnące słońcem pomidory.
Myślę, że w tych ciepłych miesiącach nie tylko ja częściej stawiam na obiady, w których warzywa grają pierwsze skrzypce. Dziś przychodzę z przepisem, który jest ultraprosty i można go śmiało modyfikować według własnych upodobań i zawartości lodówki :D
Tortilla jest fajnie chrupiąca, zarówno dzięki podpieczonym plackom, jak i przygotowanym warzywom - szparagi krótko smażone smakują mi najbardziej, bo pozostają jędrne i lekko twarde. Do tego grillowany ser halloumi - ja go uwielbiam :) jego nieprzytłaczający smak nadaje się do wielu potraw.
Do dzieła!
Batata (1 sztuka) obierz ze skórki i pokrój w słupki. Na patelni rozgrzej olej kokosowy (3 łyżki) i wrzuć warzywo. Takie frytki smaż 7-12 minut, w między czasie obracając je, tak by zarumieniły się ze wszystkich stron. Gdy będą gotowe, przełóż je na ręcznik papierowy, by tłuszcz ociekł.
Szparagom (12 sztuk) odetnij twarde końcówki. Na patelni rozgrzej masło (1 łyżka) i wrzuć na nie szparagi. Smaż 4-5 minut, aż lekko zmiękną, ale wciąż będą chrupiące i jędrne. Na końcu oprósz je solą.
WSKAZÓWKA: szparagi możesz też po prostu ugotować :)
Aby przygotować sos, pomidory (0,5 puszki) wrzuć na rozgrzane masło (1 łyżka). Dopraw cukrem (1 łyżka), oregano (1 łyżeczka) i solą. Pozostaw na ogniu jeszcze 3-4 minuty.
Ser halloumi (1 opakowanie) pokrój na cienkie plastry. Smaż na patelni grillowej (jeżeli mocno przywiera do naczynia, możesz smażyć na łyżce masła) z obu stron, aż się zarumieni.
Każdy płat tortilli (4 sztuki) opiecz na suchej patelni aż lekko się zarumieni (ja używam płaskiej patelni do naleśników). Paprykę (1 sztuka) pokrój na kawałki.
Czas na składanie tortilli :) każdy opieczony placek posmaruj gotowym sosem. Na to wyłóż rukolę, pokrojoną paprykę, podsmażone szparagi, kawałek sera oraz frytki z batatów. Całość zawiń. Gotowe! :)
WSKAZÓWKA: aby sprawniej zwinąć tortillę, dodatki kładź u dołu placka. Zacznij od zagięcia dołu, później boki.