ze smakiem
10 min
4 osoby
198 kcal / 1 porcja
5

Tatar ze śledzia

Co potrzebujemy?

Tatar:
  • 1 opakowanie śledzi w oleju (220 gramów)
  • 3 sztuki ogórka konserwowego
  • 3-4 sztuki podgrzybka marynowanego
  • 0,5 sztuki papryczki ostrej
Dresing:
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz

Jeżeli jesteś fanem śledzi, musisz wypróbować ten przepis! :) super sprawdzi się do pieczywa, ale ja lubię go także jako dodatek do obiadu. Od kilku lat jest stałym gościem na naszym Wielkanocnym stole :D

Zdecydowanie ryba wybija się tu na pierwszy plan, ale ogórki i marynowane podgrzybki dzielnie jej towarzyszą. Całość, zalana miodowo-pikantnym sosem, tworzy naprawdę zgrany i smaczny posiłek :)

Do dzieła!

Śledzie (1 opakowanie), ogórki (3 sztuki) oraz podgrzybki (3-4 sztuki) pokrój w drobną kostkę. Ostrą papryczkę (0,5 sztuki) również poszatkuj. Wszystko wymieszaj.

1

Aby przygotować dresing, połącz miód z wodą, musztardą i oliwą z oliwek (po 1 łyżeczce). Dodaj pieprz. Takim sosem zalej przygotowany wcześniej tatar, wszystko wymieszaj. Smacznego! :)

2