10 min
4 osoby
198 kcal / 1 porcja
5
Tatar ze śledzia
Co potrzebujemy?
Tatar:
- 1 opakowanie śledzi w oleju (220 gramów)
- 3 sztuki ogórka konserwowego
- 3-4 sztuki podgrzybka marynowanego
- 0,5 sztuki papryczki ostrej
Dresing:
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka wody
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz
Jeżeli jesteś fanem śledzi, musisz wypróbować ten przepis! :) super sprawdzi się do pieczywa, ale ja lubię go także jako dodatek do obiadu. Od kilku lat jest stałym gościem na naszym Wielkanocnym stole :D
Zdecydowanie ryba wybija się tu na pierwszy plan, ale ogórki i marynowane podgrzybki dzielnie jej towarzyszą. Całość, zalana miodowo-pikantnym sosem, tworzy naprawdę zgrany i smaczny posiłek :)
Do dzieła!
Śledzie (1 opakowanie), ogórki (3 sztuki) oraz podgrzybki (3-4 sztuki) pokrój w drobną kostkę. Ostrą papryczkę (0,5 sztuki) również poszatkuj. Wszystko wymieszaj.
1
Aby przygotować dresing, połącz miód z wodą, musztardą i oliwą z oliwek (po 1 łyżeczce). Dodaj pieprz. Takim sosem zalej przygotowany wcześniej tatar, wszystko wymieszaj. Smacznego! :)
2