Tarta porowa na jaglanym spodzie
Co potrzebujemy?
Spód (średnica 25 cm):
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 0,5 kostki zimnego masła (100 g)
- sól
Dodatkowo:
- 1,5 sztuki pora
- 1,5 szklanki twarogu (300 g)
- 4 plasterki prosciutto
- 1 jajko
- 2 garści mozzarelli tartej (ok. 70 g)
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Użycie mąki jaglanej w tym przepisie było strzałem w dziesiątkę! Dodała ona tarcie niesamowitej chrupkości :) nie od razu się z nią polubiłam, dlatego przy wykonaniu ciasta zmieszałam ją z mąką pszenną, tak dla bezpieczeństwa moich kubków smakowych ;)
Tarta w smaku jest bardzo wyrazista - duża ilość lekko ostrego pora i mocny smak prosciutto świetnie ze sobą współgrają.
Jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej, mąką jaglana będzie świetną alternatywą dla tej tradycyjnej. Możesz ją wykorzystywać zarówno do słodkich wypieków, jak i tych wytrwanych.
Do dzieła!
Zacznij od przygotowania spodu tarty. Jajko zagnieć z zimnym, pokrojonym masłem. Dodawaj mąkę partiami: jaglaną (1 szklanka) oraz pszenną (3/4 szklanki). Zagnieć ciasto, tak by było gładkie w konsystencji. Dodaj szczyptę soli.
Na maśle (1 łyżka) podsmaż pokrojony w talarki por (1,5 sztuki). Trzymaj go na ogniu około 15 minut, mieszając. Na końcu, gdy już zmięknie, dopraw solą i pieprzem.
W naczyniu roztrzep jajko. Połącz je z twarogiem (1,5 szklanki). Całość posól i popieprz.
Na blasze o średnicy 25 cm rozłóż równomiernie ciasto. Spód wyłóż usmażonym porem i przykryj go twarogiem z jajkiem. Na wierzch połóż poszarpane plasterki prosciutto (4 sztuki). Wszystko posyp startą mozzarellą (2 garści).
Tartę piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez około 40 minut.