Tarta gruszkowa
Co potrzebujemy?
Ciasto (blacha o średnicy 25 cm):
- 1 kostka masła (200 gramów)
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 5 sztuk gruszek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 3 łyżki migdałów w płatkach
Jesiennymi popołudniami nie ma nic lepszego niż gorące, słodkie ciasto i herbata w gronie najbliższych. Dlatego gdy w słuchawce usłyszałam "będziemy za godzinkę", złapałam za gruszki i upiekłam coś smacznego :)
Ta tarta to trochę zamiennik tradycyjnego kruchego jabłecznika, takiego podawanego z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. W rodzince jednak mam speca od właśnie tej słodkości i nie śmiem z nim konkurować! :D a obok jabłek to właśnie gruszki mocno mi smakują jesienią. Uwielbiam ich słodki aromat, a z kruchym spodem i chrupiącą górą stworzyły coś prostego, ale smacznego!
Oprócz gruszkowych wrażeń na talerzu, dziś mam też makijażowe inspiracje w tym klimacie ;) odpowiada za nie Gosia, z którą zawsze dobrze zjeść porządny kawałek ciasta! :)
Do dzieła!
Gruszki (5 sztuk) obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Wrzuć na rozgrzane masło (1 łyżka) i podsmaż chwilę, tak by owoce puściły soki (około 7-10 minut). Dodaj cynamon (2 łyżeczki) i mąkę ziemniaczaną (2 łyżki), która zwiąże wodę z gruszek, dzięki czemu ciasto nie będzie tak mokre. Dobrze wymieszaj.
Zimne masło (1 kostka), mąkę (2,5 szklanki) i cukier (0,5 szklanki) umieść w misce i zacznij zagniatać ciasto. Dodaj żółtko oraz zimną wodę (2 łyżki), dzięki której szybciej i łatwiej połączą się składniki. Wyrabiaj je tak długo, aż będzie gładkie. Podziel je na trzy równe części. Jedną z nich schowaj do lodówki, a pozostałymi dwoma wyłóż spód blachy.
Na spód wyłóż gotowe gruszki. Schłodzoną część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach (lub pokrusz), obsypując wierzch. Górę posyp płatkami migdałów (3 łyżki). Ciasto piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 50 minut.
A może masz ochotę na inne słodkości? Kruche ciasto z kremem czekoladowym, ciasto dyniowe lub babeczki bananowe?